Direktlänk till inlägg 4 oktober 2009

Allmosor

Av Filip - 4 oktober 2009 13:23

Då var den vidriga säsongsvilan över för det här året. Det är skönt att ta det lugnt och njuta av all tid som blir över i ungefär 3 dagar sen börjar välfärdssjukdomarna göra sig påminda. En av de bieffekter av träning som jag saknar mest är den ökade aptiten när man tränar hårt, t.o.m en så enkel rätt som Pasta Bangladesh smakar ljuvligt efter ett riktigt långpass. När man vilar är man aldrig hungrig men ändå sugen på något hela tiden och då snackar vi framförallt om transfett, mättat fett och socker. Inte konstigt att man ökar risken för tidig hjärtdöd med över 50% om man inte tränar.


Vidare är det lätt att tro att man skulle kunna vara superproduktiv om man lägger all kraft som man skulle lagt på träningen på att jobba, det funkar i kanske en vecka sen märker man att den allmänna energinivån är så låg att man aldrig hittar det där riktiga fokuset i någoting man gör. Min professor sa att han alltid letar efter "asociala elitidrottare med en släng av autism" när han ska anställa folk (jag tog det som en komplimang), det är tydligen dom som jobbar klart bäst och kan fokusera på ett enda mål i flera år utan att tappa fattningen...


Nu till höstens planer. Jag kommer lägga simningen i träda och bara köra 2 simpass per vecka för att resetta nervsystemet och när jag drar igång ordentlig igen runt nyår så ska jag ge 100% på att få till en kraftbesparande och graciös simteknik. Cyklingen blir också lite slippeslappe men 2 testcykelpass /vecka blir det och lite mysrundor när vädret tillåter. Det krutet ska läggas på är att inte vara så satans vek på Ironmanlöpningen som jag varit hittills. Tanken är att hitta en fin mängd under höst, vinter och vår och göra en snabb vårmara. Efter det hamnar fokus på de andra grenarna men ändå bibehålla löpförmågan. The Golden Standard i löpning, eller gränsen när man tränar på riktigt, är 100 miles/vecka alltså lite drygt 16 mil/vecka. Självklart ska detta vara i anständig fart och med hårdare inslag då och då. 160km/vecka blir 23km/dag vilket känns klart överkomligt. Tänk 1mil innan frukost och 13km kanske med lite intervaller på kvällen. Kör man längre på helgerna kan man spara ihop till en sovmorgon någon dag. Mycket blir transportlöpning till och från labbet.


Om man ska klara så mycket mängd är det ytterst viktigt att man stegrar träningen successivt och försiktigt. Så det var det jag gjorde denna veckan. Efter 1 månad  mer eller mindre utan träning körde jag igång så här:

Dag 1) 5km med Love i barnvagnen

Dag 2) 8km med Love i barnvagnen. 30min simning, fick nackspärr.

Dag 3) 14km, trött och fet träningsvärk i hamstrings.

Dag 4) 20km med ryggsäck. Stel nu. Pulsen jättehög.

Dag 5) 20km med ryggsäck. Stelare nu.

Dag 6) 25km terräng med Aquaman. Min snittpuls var 35 slag lägre än hans :-)

Dag 7) 34km med Henke i Nackareservatet, asfalt tillbaka från Hökarängen.

Så nu är jag uppe på rätt nivå, bara att ligga kvar här i ett halvår till och successivt lägga in mer fart och hårdare distans. Inte rocket-science. 
 
sara

sara

4 oktober 2009 14:02

lycka till:)
nu har jag bunkrat upp inför höstvindarna för att stå emot alla förkylningsvirus som simmar runt.
vad är dina bästa "hålla-dig-frisk-"-tips? titta gärna förbi hos mig och dela med dig!:)

http://saralingon.blogg.se

 
Ingen bild

RN

4 oktober 2009 21:51

Blir det SUMMANDE i helgen?

 
Jocke B

Jocke B

5 oktober 2009 00:30

Hade det inte varit för att det är du som skriver att du ska simma 2ggr/v, testcykla 2ggr/v och springa 160km/v så hade jag inte trott på det.

Trots att jag har en egen blogg så skriver jag det här:
Jag ska ALDRIG springa 160km på en vecka...någonsin!

Jag spänner bågen och siktar på att snitta över 50km/v denna vinter :-)

http://joakimberggren.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Olle

5 oktober 2009 15:36

Filip, du borde kolla in denna norske jäntas träning (coachas av Knut Kvalheim som vann LL på ca 1.37 1980).

Ren skär volym:

http://www.trenerforeningen.org/download/K_Kvalheim_Treninga%20til%20Susanne%20Wigene.pdf

Snitt på 175 km från 1 november 2004 till 1 april 2005 gav tydligen resultat :)

/Olle

 
Ingen bild

FIlip

6 oktober 2009 18:21

Jocke: Det finns fler än ett sätt att flå en katt! Hoppas vi kan köra några pass tillsammans trots våra olika upplägg :-)

Olle: Tack, intressant! Knut K är ju även en av få som slagit Steve Prefontaine i löpning

 
Ingen bild

Jocke B

6 oktober 2009 20:43

Även om det kanske verkar som om jag sågar ditt upplägg så är det inte så. Jag är väl medveten om att det finns många sätt att lägga upp sin träning och jag tror att jag måste springa mer mil för att lyfta mig. Har nog maxat ut prestationen med "låg volym, hög intensitets-upplägget".

Jag sprang ju 3h igår...och om jag känner coachen rätt var det nog inte sista gången :-)

Sen är det roligt att retas lite. Vi kan ju inte starta varje tävling med en stor gruppkram, vi är ju konkurrenter! ;-)

 
Ingen bild

Antti

8 oktober 2009 21:56

Vill bara citera en anonym källa från simningen imorse: "Filips träningsupplägg känns som ett rop på hjälp", men vad vet jag, du lyssnar ändå inte på mig...men det finns ett mycket enklare sätt för dig att lyckas med Ironman mara. Lycka till.

 
Jojje

Jojje

8 oktober 2009 22:49

What the fuck Filip. Ta en öl till nu och relaxa lite. Det är långt till nästa sommar.

http://www.jojjekarlsson.se/bög

 
Ingen bild

Filip

9 oktober 2009 12:04

RN: Nej, jag passar på SUM detta året. VIll träna i lugn och ro ett tag först.

Antti: Mister Snusförnuft har utalat sig igen. Bara för att du var knäckt i en månad efter vårt 47km-pass. Det är tufft att träna mycket.

Jojje: Jag vet, det är låångt till nästa sommar och det skulle bli ännu längre om jag inte tränade. Öl dricks det ändå.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skapa flashcards