Direktlänk till inlägg 19 juni 2009

Midsommarjakten

Av Filip - 19 juni 2009 14:35

Var uppe kl 05.00 för ett tidigt cykelpass. Eftersom vi har en pigg lite bebis här hemma så hade jag sällskap av både Liza och Love vid frukosten. Mötte sen upp med Dave, Henke och Odd för en cykeltur. Sällskapet skulle leta sig ner i djupaste Sörmland och det var lite mer än vad jag hade tänkt mig så jag vek av vid Södertälje och körde en 14-mila runda själv på södertörn. Ganska bra tryck idag och snittfarten blev för mig goda 34 km/h trots att pulsen låg på skuggsidan av min ironmanpuls.


Ironman France går nästa helg och jag ska testa en omvänd toppning inför det loppet. Jag har lekt lite med olika upplägg sista veckan innan Ironman förrut och jag tycker det funkar rätt bra att köra lite längre och ganska tuffa pass nära tävlingen. Sen har jag inte heller någon djup nedträning att försöka ta mig ur nu heller eftersom träningsmängd och intensitet har varit högst måttlig sista månaden. Så jag kommer köra på bra med full träningsvolym i helgen och göra några mer specifika pass sön+mån+tis och sen släppa trycket de sista 3 dagarna innan skottet går. Ikväll blir det 20km löpning i IM-fart och morgondagen bjuder på ett tufft brickpass. Planerar en bodyslam i simningen på tisdag, siktar på 7000m i våtdräkt.


 Ett misstag jag inte kommer göra om är att göra en traditionell toppning med tuffa VO2max eller syrapass under den sista veckan. Min erfarenhet (uppbackad av viss forskning) säger mig att kroppen väldigt snabbt skiftar från att vara inställd på att bränna mestadels fett och hushålla med energireserverna till att slå om till kolhydratförbränning och laktatproduktion av sådana pass. Detta är vad man brukar kalla "metabolic flexibility" som är egentligen är en smart anpassning av kroppen men som inte fyller någon funktion under ett så långt lopp som en Ironman.  Det gör att man kan känna sig sjukt stark under första delen av loppet men sen rinner krafterna snabbt ur benen när glykogenet sinar och de fettförbrännande enzymer är delvis deaktiverade.


Lite spännande också att tävla i detta tillstånd av underträning. Satt och räknade lite vad jag har för träning i benen nu jämfört med förra året.

I år har jag bara 7st "långpass" på cykel, alla mellan 4 och 5h. Förra året hade jag 26 långpass över 5h, det längsta var på 345km (snittpuls 128).

På simfronten har jag inga pass över 6000m de senaste 3 månaderna mot 6st sådana förra året.

Löpningen däremot ser bättre ut med 12 st pass på 35km eller längre (längsta 47km)  jämfört med 8st såna 2008 (längsta 38km). Rent flåsmässigt känner jag mig ändå i bättre form än tidigare och kan trycka bättre tider i allt utom cykling. Det stora frågetecknet är bara hur kroppen kommer klara att springa en varm mara efter 180km cykling i bergen när jag inte varit ute så länge på något pass ännu??? 
 
Ingen bild

Dave

19 juni 2009 15:40

Synd att du inte hängde på jag var tillbaka till 11:07, trots det han vi med Mariefred/gnesta/nykvarn, samt en mycket lugn cykling in till Stockholm. Henrik vaknade till liv 15km innan Södertälje, då blev det åka av :)

 
Ingen bild

Dave

19 juni 2009 15:40

Glömde säga! Du kommer rocka fett i Frankrike!

 
Ingen bild

Antti

20 juni 2009 01:23

Snälla Filip...
Kan du för en gångs skull lägga av med din ångest, skita i allt som heter träning denna vecka, tom kolhydratladda (jag vet, det låter som att svära i kyrkan) åka till Frankrike, köra NEGATIVA SPITTAR I ALLA GRENAR, och komma hem med en Kona slot...istället för att köra hårt i början av veckan med ångest i pannan och konstatera att det gick åt helvete. LADDA är ordet. Använd ångesten att inte träna i veckan genom att köra hårt i Nice. Hälsar Gammelgeten

 
Ingen bild

Filip

20 juni 2009 09:36

Dave: Jo med tanke på Henkes stressfraktur så är han ganska go-minded :-)

Antti:
1) Känner oroväckande LITE ångest inför denna tävling
2) Kolhydratladda: Nej tack, jag kör loppet tom för bästa träningseffekt :-) Lite lättare i backarna dessutom. Skojar bara, glykogenet kommer pysa ur öronen på söndag.
3) Negativa splittar; siktar på det!
4) Kona; har ej råd om inte Antonov Capitals går in som huvudsponsor. Kör hellre 2010 med dig, Lelle och Dave.
Tack för tipsen gamle man.

 
Ingen bild

Peljort

20 juni 2009 15:19

Jag är tillbax i 34-träsket igen! 34:52 i Kalmar Midsommarlopp.

 
Ingen bild

Filip

22 juni 2009 10:45

Pejlort: Grattis (?) Lite mer kontinuitet så är du ner i 32-träsket istället :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se