Direktlänk till inlägg 16 mars 2009

Eat this

Av Filip - 16 mars 2009 19:46

ÄNTLIGEN!

Hoppas ni såg Rapports sågning (14.50 in i klippet) av de som förespråkar mer mättat fett i kosten. Inte en dag för tidigt. Vetenskapligt är sambandet mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar väldigt välgrundat, därom råder inget tvivel. Ändå har var och varannan svensk börjat bortse från sunda kostråd och börjat käka omelett till frukost och gräddsåser till lunch. Vilken idioti. Egentligen borde jag inte bry mig så mycket, folk får väl göra vad dom vill med sina kroppar, men det grämer mig att mina skattepengar går till ballongsprängningar för att få bort grisfettet från 40-åringars kranskärl.


Vill ni fortsätta att luras ner i träsket och vrida er i bröstsmärtor när ni tvingas ta trapporna istället för hissen, knock yourself out.


 Vill du ha en snigel på ögat? Nej? Betala din TV-avgift!

Vill du ha en sån här snigel i din aorta? Nej? Dra ner på det mättade fettet!



 
 
Fredrika

Fredrika

16 mars 2009 21:16

Det där är så jäkla tragiskt. Måste man forska inom fysiologi för att fatta?! Grädde och bacon som "artriktig föda". Tjena.

http://gullfot.blogspot.com

 
Magda Gad

Magda Gad

16 mars 2009 22:05

tack gode gud för det här inlägget. eller nåja. tack filip :-)

http://magdagad.blogspot.com

 
Greven

Greven

17 mars 2009 08:48

attans, nu får jag sluta med gräddet i kaffet igen. Det som var så gott..

http://www.funbeat.se

 
Ingen bild

Simon

17 mars 2009 10:51

Riktigt så lätt är det inte, bara för att rapport gör ett ensidigt reportage. Till och med hjärt- och lungfondens experter har börjat bli tveksamma.
Här har du en referens som kommit fram till att mättat fett är bra: http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1175

Och är t.ex pasta artriktig föda? Ett genmanipulerat durumvete processat till sin minsta beståndsdel...

 
Ingen bild

Jögga

17 mars 2009 12:43

Mer fruktsallad alltså? Men vad är egentligen bra mat, Stenålderskost? GI? Matcirkeln?

Du som tränar mycket, vad äter du på en dag eller vecka för att orka med all träning?

 
Ingen bild

g

17 mars 2009 14:21

vad är det för en snigel på bilden egentligen?

 
Ingen bild

Chris

17 mars 2009 14:45

Tjo....det kärlet i är inte vacker. Men vad är orsaken? är det mättade fetter som skapar problemet, eller är det kanske fetman i sig,eller kanske kvaliteten på de animaliska fetter vi äter? Frågan är om man får samma förändringar av att bli smällfet på "bra" fetter. Jag är inte helt säker.

 
Ingen bild

Filip

17 mars 2009 15:23

Fredrika, Magda, Greven, Henke: :-)
Simon: Man får väga resultat mot varandra, det finns ett TON rapporter som visar att mättat fett ger hjärt och kärlsjukdom, ett mindre antal mindre studier visar ingen effekt.

Jögga: Själv är jag vegan men ligger ganska nära 60% kolhydrater, 10% protein och 30% fett (väldigt lite mättat)

G: "Snigeln" på bilden är innanmätet av en aorta, dvs fett och plackuppbyggnad inuti kärlet.

Chris: Motionerar man tullräckligt mycket så finns alltid chansen att man bränner bort det mättade fettet så att det inte hinner ställa till med besvär. Har sett ett gäng multisportare som sänkt sitt kolesterol från ca 5.2 mmol till 3.5 mmol på en veckolång tävling. Och då åt dom vansinniga mängder socker, energidryck, geler etc!!!

 
Ingen bild

medeldist

17 mars 2009 16:01

Lite konstigt dock att ingen från "motståndarsidan" fick komma till tals. Det var ett ganska ensidigt repotage med en förmyndande ton, ungefär som en propagandafilm från Livsmedelsverket skulle kunna se ut; innehållet i inslaget stämmer ju exakt med SLV's råd, en tillfällighet eller inte? Sen är det mycket förenklat att bara tala om mättat fett utan att nämna transfetterna, som visat sig vara allt annat än nyttiga. Hela debatten om mättat fett och kolesterol är mycket infekterad har jag märkt genom att leta på nätet. Det finns de som hävdar att det inte finns några vetenskapliga bevis för ett samband mellan mättat fett utan att att "naturligt" mättat fett istället skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. En mycket stor studie i The Lancet kommer fram till att mängden kolesterol är en dålig indikator på risken att drabbas av hjärtsjukdom.
Rent allmänt sett känns det som om Livsmedelsverket ligger flera år efter i rekommendationer baserade på ny forskning och vägrar ändra sig. Det är helt enkelt inte så lätt att bara säga: "mättat fett är dåligt". Tycker Fredrik Paulun sammanfattar det bra i följande artikel:

http://www.paulun.se/p2_pop.asp?idContent=1125

 
Ingen bild

Filip

17 mars 2009 18:15

Medeldist: Visst borde "motståndarsidan" få komma till tals men jag tror att redaktionen har gjort en analys av läget rent vetenskapligt och det krävs inga enorma kunskaper för att inse att länken mättat fett- hjärt och kärlsjukdom är starkt kopplade. Att låta någon som Annika Dahlqvist få komma till tals i TV är ungefär lika berättigat som att sända nazipropaganda på bästa sändningstid. För lite substans för att ens vara värt att lyssna på.

Ett enkelt sätt sammanfatta läget är att söka på gjorda meta-analyser (där man sammanfattar resultaten från många studier för att komma till konsensus). Inget snack om att mättat fett inte skulle vara farligt då!

Hur definierar fettförespråkarna "NATURLIGT" mättat fett??

 
Ingen bild

Andreas

17 mars 2009 18:34

Festligt egentligen... det dyker aldrig upp några skräckrapporter kring grönsaker, rotsaker och frukt. Däremot är det ständiga varningar kring animaliska produkter. Svårt att veta om vegankost är det enda rätta, men det verkar ju iaf som om man skulle undvika en hel del tokigheter den vägen.

 
Ingen bild

Erik

17 mars 2009 19:10

medeldist: det är väl på tiden att den breda sidan av kunskap får komma till tals i media i form av SVTs inslag. Den breda debatten kom igång på allvar när TV4 för några månader sedan sände sitt kalla fakta där Dahlqvist kallade de etablerade forskarna på området för ohederliga. I det programmet hänvisades till den sk Karlshamnsstudien. Läser man den ser man att studien baseras på 31 personer!!!. Var de randomiserade till de olika grupperna? Nej! Personerna som studerades kontaktade själva forskargruppen och bad om att få vara med i gruppen med låg-kolhydratkosten.
Till historien hör också att det var gravt sjuka patienter där den vanliga sjukvården inte räckt till. Utifrån dessa 16 patienter kan man inte dra några långtgående slutsatser, vilket gjordes i det programmet.

Personligen har jag inte följt debatten med något större intresse men den känns väldigt populistisk och vad jag förstår har det egentligen inte publicerats speciellt mycket på området som säger att fettdieten egentligen skulle vara bra för den stora massan, har jag fel får du gärna hänvisa till stora och välgjorda studier!

 
Ingen bild

Dave

17 mars 2009 21:39

Nu tycker jag alla loggar in på www.arthistory.cc/ironman och se hur det går ifall man kör glassdieten, översta bilderna var i början innan jag gick över till glassdieten. Obs detta är inget populistiskt försök att göra en känd diet, men jag tror folk kommer gilla den starkt. Jag gick ner från 113kg till 79kg och dessutom gjort en Ironman på 8:47, bara genom att äta ENDAST glass!!! Skall väl tillägga att jag har lite mineralbrist idag, men det var det värt... Ses imorgon filip!

 
Ingen bild

Chris

17 mars 2009 22:52

Tjo igen....kanske lägge att nyansera debatten, de studier som visa att kolestrol är farligt visar på att höga HDL värden i venöst blod korrelerar med ökad incidens för hjärtkärlsjukdom, detta finns igen debatt angående! Debatten gäller orskaken till dessa höga värden, vilket inte är helt enkelt sak att kartlägga. Och nät det gäller dödlighet och den värsta sortens hjärtkärlsjukdom, akuta coronara syndrom så kan andra saker som alkohol, miljö, stress eller motion spela minst lika viktig roll.

Det är ganska uppenbart att i tykandet här och på tv från bägge läger ligger en dos personlig inställning om vad som tex är artriktigt eller inte, ett svar vi inte kan få eller kommer få vetenskapligt. Vi vet inte orsak och verkan till alla problem, det är också så man bör förhålla sig till problemet. Kanske inte var riktigt det Rapport gjorde?




 
Ingen bild

potatis och gröt

18 mars 2009 09:16

Okej får man önska ett inlägg som inte handlar om mat? Kanske en söt bäbisbild istället? Hälsar/Den som drömmer om bönor och spenat

 
Ingen bild

Filip

18 mars 2009 12:25

Chris: DU menar väl LDL och inte HDL? Håller med om att det finns andra faktorer som bidrar till ateroskleros men det är inte poäng. Poängen är att det finns en tydlig länk mellan högt intag mättat fett och arteroskleros!!! Basta

 
Ingen bild

Filip

18 mars 2009 12:27

Dave: BARA glass, säkert! Din fina viktnedgång kom väl från det där löftet på nyårsfton att inte äta godis på ett helt millenium? Kanske gör 7-timmar passen på cykel sitt till oxå :-)

 
Ingen bild

Chris

19 mars 2009 12:07

LDL stämmer.....my wrong. Tack för en riktigt läsvärd blogg föresten.

 
Elin

Elin

5 april 2009 18:23

Jag la in en kommentar till dig i magdagads blog men jag visste inte om du skulle se den så jag skriver en här också!

Jo, du skrev att forskningen visar att smör (och margarin) är negativt för hjärt- och kärlhälsan. Då skulle jag referenserna för det. Eftersom det pågår en debatt (på vissa håll) kring just hur bevisat det är och vissa hävdar att det saknar grund så skulle det vara skönt att ha nåt konkret att peka på så debatten blir lite nyanserad!

I vilken rapport/vilka rapporter har du hittat sambanden?

http://piggelinen.blogspot.com

 
Ingen bild

Elin

5 april 2009 19:42

Elin: Det finns en uppslö, här är två tunga: (publicerar man i New England Journal Of Medicine har man ofta mycket på fötterna...)

http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/340/25/1933

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=MImg&_imagekey=B6T12-3PPV5D7-2-F&_cdi=4878&_user=650310&_orig=search&_coverDate=05%2F31%2F1997&_sk=998689998&view=c&wchp=dGLbVlW-zSkzk&md5=b9d2c7cd86b80fc0a9731d002fa219fb&ie=/sdarticle.pdf

 
Elin

Elin

6 april 2009 16:41

Tack Elin (vi är visst två Elin här)! :-)

http://piggelinen.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skapa flashcards